Wat kunt u doen? 2018-01-03T09:44:01+00:00

Wat kunt u doen?

Geen exoot in de sloot

Wilt u af van de waterplanten in uw vijver of aquarium? Gooi ze dan in uw groencontainer en dus niet in de sloot! Het lijkt misschien zonde om waterplanten weg te gooien, maar als ze eenmaal in de sloot belanden kunnen de exoten een ware plaag vormen. Bovendien kost de bestrijding ervan heel veel geld.

Omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen sloten kunnen bijvoorbeeld helemaal dicht groeien. Inheemse waterplanten komen hierbij in de verdrukking, maar bijvoorbeeld ook vissen komen in het nauw.

In de Veldgids invasieve waterplanten (uitgegeven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) vindt u alle ongewenste exoten op een rijtje, voorzien van een duidelijke foto.

Meld exoten!

Herkent u een plant in de natuur als (invasieve) exoot? Meld uw waarneming dan op www.waarneming.nl. Beheerders, gemeenten en waterschappen kunnen dan snel ingrijpen als dat nodig is.

Goede, actuele exotenwaarnemingen zijn interessant en belangrijk voor terreinbeheerders, natuurorganisaties, natuurliefhebbers, wetenschappers en beleidsmakers in Nederland. Af en toe geeft een exotenwaarneming aanleiding tot het verwijderen van een exotenpopulatie om (toekomstige) schade aan bijvoorbeeld de inheemse natuur te voorkomen.

Signaleringsproject

Voor het signaleren van exoten heeft de Voedsel en Warenautoriteit een speciaal project gestart: ‘Signalering Exoten’. Dit project heeft als doel vrijwilligers te enthousiasmeren uit te kijken naar exoten en waarnemingen te melden via Waarneming.nl of Telmee.nl.

In het project werken verschillende organisaties samen: alle Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (PGO’s) verenigd in de VOFF, Waarneming.nl, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), Koninklijke Sportvisserij Nederland en Team Invasieve Exoten (TIE).

De deelnemende organisaties informeren hun vrijwilligers over de belangrijkste exoten en hoe je deze kunt herkennen; bijvoorbeeld via websites, nieuwsberichten of bijeenkomsten. De digitale nieuwsbrief Kijk op Exoten is het communicatiemiddel dat alle projectpartners gezamenlijk inzetten om vrijwilligers en professionals in Nederland te informeren. U kunt zich hier aanmelden voor de digitale nieuwsbrief ‘Kijk op exoten’.