Eliminatie 2018-01-03T09:46:37+00:00

Eliminatie/bestrijden

Als soorten vroegtijdig worden ontdekt, is uitroeiing (dit omvat ook wegvangen) van de invasieve soort vaak nog mogelijk. Na uitvoering van de bestrijding zal periodiek moeten worden gekeken of de bestrijding effectief is geweest.

Voorbeeld: Eekhoorns vangen
Eekhoorns worden regelmatig als huisdier gehouden. Bijna al deze soorten zijn invasief: ze kunnen zich snel vermenigvuldigen en verdringen inheemse eekhoorns.

In het voorjaar van 2008 ontsnapten er enkele Pallas’ eekhoorns uit een dierenwinkel in Limburg. Deze eekhoorn komt oorspronkelijk uit China, maar komt daarbuiten ook voor in bossen, stedelijk en rurale gebieden in Japan, Argentinië en Frankrijk. In deze landen zorgt de Pallas’ eekhoorn al voor flinke problemen, vooral doordat het destructieve knagers zijn. Ze knagen niet alleen aan hout, maar ook aan leidingen, plastic en isolatiemateriaal en veroorzaken veel schade. Daarom werd in Limburg besloten dat de Pallas’ moesten worden bestreden.

In 2009 en 2011 startte de Zoogdiervereniging met het inventariseren van de dieren. Dit gebeurde met behulp van ‘haarvallen’ (vallen met pindakaas waar haren van de eekhoorns achterblijven) en cameravallen. De dieren bleken vooral rondom Weert te zitten. In 2011 werd gestart met het vangen van de dieren. Daarvoor werden speciale voerplaatsen ingericht in bossen; ongeveer één derde van de eekhoorns werd gevangen in de tuinen van particulieren. Na vangst werden de dieren gesteriliseerd/gecastreerd en overgebracht naar dierentuinen (waaronder het nabijgelegen Kasteelpark Born). Aan de actie werkten vele vrijwilligers mee.

De actie werd begeleid met intensieve communicatie, via krant, radio, huis-aan-huis-brieven, een folder en een website. Ook was er tijdens het vangen veel contact met de bewoners, deels omdat de dieren vaak in tuinen zaten. Bewoners en terreinbeheerders gaven voortdurend meldingen door van waargenomen Pallas’ eekhoorns, nesten en vraat. Dit was heel belangrijk om de dieren te lokaliseren en te vangen. Lastig hierbij was dat de donkere Pallas’ eekhoorns soms werden verward met donkere exemplaren van de inheemse rode eekhoorn. Dat onderstreept het belang van de betrokkenheid van specialisten.

Dankzij deze aanpak werden in 2011/2012 209 eekhoorns gevangen. Het jaar erna kwamen er nog 37 bij. Sindsdien is er sporadisch nog een exemplaar gevangen, het laatst in oktober 2015. Uit inventarisatie van knaagsporen en nesten lijkt te kunnen worden geconcludeerd dat er geen Pallas’ eekhoorns meer in de Limburgse natuur leven. Door vroegtijdig ingrijpen is voorkomen dat de dieren zich verder hebben verspreid en veel schade hebben aangericht. Bovendien maken bewoners er melding van dat ze de rode eekhoorn weer vaker in hun tuinen zien. Het blijft echter belangrijk om een vinger aan de pols te houden en voortdurend alert te blijven.

[Bron: lezing Bulsink]