Zeewoldenaar doorbreekt stilzwijgen NVWA over Aziatische bosmug

//Zeewoldenaar doorbreekt stilzwijgen NVWA over Aziatische bosmug

Zeewoldenaar doorbreekt stilzwijgen NVWA over Aziatische bosmug

Ondanks hardnekkig stilzwijgen van de Nederlandse Waren- en Voedselautoriteit (NVWA) is volgens stichting platform Stop invasieve exoten nu duidelijk waar precies in Zeewolde Aziatische bosmuggen zijn aangetroffen. Een bewoner van Zeewolde was verontwaardigd over de geheimzinnigheid en meldde het platform waar de gezondheidsbedreigende mug was aangetroffen: op het volkstuincomplex aan de Nes waar hij een tuin heeft.

Onlangs werd bekend dat de NVWA in Zeewolde de Aziatische bosmug had aangetroffen. Deze mug kan – in ieder geval onder laboratoriumomstandigheden – diverse virusziekten overdragen, zoals zika, dengue en chikungunya. De NVWA wilde echter niet prijsgeven waar de exotische muggen precies gevonden waren.

Een bewoner van Zeewolde las het bericht hierover in de Stentor en was zeer verontwaardigd over al deze geheimzinnigheid. Hij nam contact op met de voorzitter van het platform, Wilfred Reinhold, die de vondst via de website van de NVWA had achterhaald en in de publiciteit had gebracht. De Zeewoldenaar wist namelijk precies waar de Aziatische bosmuggen gevonden waren, namelijk op het tuincomplex aan De Nes waar hij als lid van volkstuinvereniging De Woelakkers een tuin heeft.

In oktober had hij daar medewerkers van de NVWA gezien en gesproken. De medewerkers vertelden hem dat er na een eerste onderzoek larven van de Aziatische bosmuggen waren aangetroffen en dat ze die nu aan het bestrijden waren. Hij zag dat ze gieters en potjes omkeerden, en dat ze korrels strooiden in de regentonnen en grote bakken met water die op het complex staan. Ook andere tuinders hebben dit gezien.

De Zeewoldenaar nam ook contact op met de persvoorlichter van de NVWA, om daar zijn verhaal te doen en te vragen waarom er zo geheimzinnig over gedaan werd. Hij kreeg echter geen reactie op wat hij gezien had en wat hij van de NVWA-medewerkers gehoord gehad. De woordvoerder verwees hem naar een medewerker van de klantenservice, die aangaf dat als hij een klacht had, hij een elektronisch formulier kon invullen.

Reinhold: “Het is echt onbegrijpelijk hoe de NVWA hier opereert. Aan de andere kant is het heel mooi om te merken hoe betrokken en actief burgers kunnen zijn. Het was uit de praktijk al duidelijk dat burgers een cruciale rol spelen bij het signaleren van exotische muggen,  denk bijvoorbeeld aan Veenendaal vorig jaar, en Aalten deze zomer. Maar nu blijkt dat men ook alert is op monitorings- en bestrijdingsacties van de NVWA. En als zo’n alerte burger dan ook nog stappen zet om de geheimzinnigheid rond de vindplaatsen te doorbreken, is dat helemaal geweldig!”

By | 2018-01-17T20:25:25+00:00 november 16th, 2017|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Zeewoldenaar doorbreekt stilzwijgen NVWA over Aziatische bosmug

About the Author: