“Minister Kamp moet Aziatische hoornaars opsporen en uitroeien”

//“Minister Kamp moet Aziatische hoornaars opsporen en uitroeien”

“Minister Kamp moet Aziatische hoornaars opsporen en uitroeien”

Voor het eerst is in Nederland een Aziatische hoornaar aangetroffen, op Schouwen-Duiveland. Stichting platform Stop invasieve exoten doet een oproep aan minister Henk Kamp van Economische Zaken, die momenteel ook verantwoordelijk is voor natuurbeheer, om onmiddellijk in actie te komen teneinde de verspreiding van dit gevreesde uitheemse insect te voorkomen. Het dier is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten en staat om die reden op de lijst met 49 invasieve uitheemse soorten die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt.

Op zondagmorgen 17 september deed een inwoner van het plaatsje Dreischor, gelegen op Schouwen-Duiveland tussen Brouwershaven en Bruinisse, op Waarneming.nl melding van een Aziatische hoornaar. Vier foto’s vergezelden de melding, op basis waarvan de medewerkers van de waarnemingssite constateerden dat het inderdaad deze soort was. Daarmee was dit de eerste gevalideerde melding van de Aziatische hoornaar in Nederland.

In de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opgestelde factsheet is te lezen dat de Aziatische hoornaar honingbijen eet, maar ook wilde bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen. Hierdoor neemt het aantal insecten af dat zorgt voor de bevruchting van planten. Als de Aziatische hoornaar zich vestigt is het te verwachten dat de populaties van wilde bijen, en mogelijk ook hommels, zullen afnemen. In natuurgebieden heeft de afname van bestuivers potentieel een negatief effect op de bestuiving van planten, en dus ook op de groei van beschermde plantensoorten.

Als de Aziatische hoornaar zich vestigt, kan economische schade ontstaan door schade aan bijenvolken vanwege bijensterfte en afnemende honingproductie.

Bovengenoemde effecten waren aanleiding om deze soort in augustus 2016 op te nemen in de zogeheten Unielijst van de Europese verordening van invasieve uitheemse soorten. Dit betekent dat Nederland verplicht is om deze soort aan te pakken, om vestiging en verspreiding te voorkomen.

“Het is zaak dat minister Kamp nu snel in actie komt om alle aanwezige Aziatische hoornaars op te sporen en uit te roeien,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten. “Als hij daar te lang mee wacht, is uitroeiing niet meer mogelijk, en zal forse en onomkeerbare schade optreden aan zowel natuur als economie. En hij heeft dan aan ‘Brussel’ heel wat uit te leggen.”

Link naar de melding op waarneming.nl, inclusief vier foto’s van de in Dreischor gevonden Aziatische hoornaar: https://waarneming.nl/waarneming/view/144133798

Factsheet van de NVWA over de Aziatische hoornaar: https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/risicobeoordeling/uitheemse-dieren/archief/2016m/factsheet-aziatische-hoornaar/factsheet+Aziatische+hoornaar+2016.pdf

By | 2018-01-17T20:40:14+00:00 september 17th, 2017|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor “Minister Kamp moet Aziatische hoornaars opsporen en uitroeien”

About the Author: