Aziatische bosmug in Rotterdam, NVWA houdt locatie geheim

//Aziatische bosmug in Rotterdam, NVWA houdt locatie geheim

Aziatische bosmug in Rotterdam, NVWA houdt locatie geheim

Uit zeer recente informatie op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat onlangs de Aziatische bosmug is aangetroffen in de gemeente Rotterdam. Nadere informatie over vindplaats en aantallen wordt door de NVWA achtergehouden, wat volgens stichting platform Stop invasieve exoten uit oogpunt van bescherming van de volksgezondheid en openbaarheid van milieu-informatie onacceptabel is.

De Aziatische bosmug is een exotische muggensoort die – in ieder geval onder laboratoriumomstandigheden – verschillende virusziekten zoals zika, knokkelkoorts, chikungunya, riftdalkoorts, en verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking) zou kunnen verspreiden. Bovendien is de mug zeer hinderlijk omdat hij overdag steekt. Met deze vondst stijgt het aantal locaties waar dit jaar gevaarlijke exotische muggen zijn gevonden naar acht. Elders is de Aziatische bosmug dit jaar aangetroffen op diverse plekken  in Lelystad, want er zijn daar verschillende populaties die de NVWA nog niet heeft weten uit te roeien. De tijgermug is gevonden bij de bloemenveiling in Honselersdijk, bij een bandenbedrijf in Lelystad, in Montfoort, in Weert en in de Haarlemmermeer. De gelekoortsmug (ook wel denguemug genoemd) is dit jaar aangetroffen in zowel Haarlemmermeer als Moerdijk.

De informatie die de NVWA over muggenvangsten verstrekt wordt steeds kariger. Tot voor kort gaf de NVWA aan of de vindplaats een bandenbedrijf was of een andere gespecificeerde locatie, nu wordt alleen de gemeente nog genoemd. Ook het gevonden aantal muggen wordt niet meer vermeld.

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten:  “Dat geeft veel onduidelijkheid en onrust. Bovendien miskent de NVWA daarmee de belangrijke rol die burgers kunnen hebben bij het opsporen van exotische muggen. Als zij weten waar de mug precies gevonden is, kunnen ze extra alert zijn op vreemde muggen in die omgeving.”

” Voor zover bij het platform bekend is, zijn er in Rotterdam geen bandenbedrijven of kwekers van Lucky bamboo waar de NVWA periodieke controles uitvoert. Dat de NVWA zo geheimzinnig doet over de vindplaats is niet in het belang van de bescherming van de volksgezondheid. Bovendien is het in strijd met het Verdrag van Aarhus, waarin is bepaald dat milieu-informatie openbaar moet worden gemaakt. Bij de uitbraak van Q-koorts heeft de overheid ook aanvankelijk alles geheim gehouden, en dat bleek achteraf gezien een hele foute beslissing. Hier zou de NVWA toch lessen van geleerd moeten hebben!,” aldus Reinhold.

By | 2018-01-17T20:42:19+00:00 augustus 15th, 2017|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Aziatische bosmug in Rotterdam, NVWA houdt locatie geheim

About the Author: