Rechter buigt zich over openbaarheid van informatie over mogelijke invoer tijgermuggen

//Rechter buigt zich over openbaarheid van informatie over mogelijke invoer tijgermuggen

Rechter buigt zich over openbaarheid van informatie over mogelijke invoer tijgermuggen

Donderdag 22 juni buigt de Rechtbank Amsterdam zich over de vraag of demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken openheid van zaken moet geven rond de illegale import van een partij Lucky bamboo uit China. Voor de invoer van deze sierplantjes gelden voorschriften om de verspreiding van de gevaarlijke tijgermug te voorkomen. Uit een gedeeltelijk openbaar gemaakt document blijkt dat de importeur die regels allemaal heeft overtreden. Stichting platform Stop invasieve exoten eist bij de rechter dat de staatssecretaris het hele document openbaar maakt, omdat de omgeving van het bedrijf mogelijk een gezondheidsrisico loopt.

 Van Lucky bamboo is bekend dat daar tijgermuggen in mee kunnen liften, die meer dan 20 virusziekten kunnen verspreiden zoals zika en dengue.

Om vestiging en verspreiding te voorkomen, zijn in het Warenwetbesluit Lucky bamboo diverse preventieve voorschriften gesteld. De container mag alleen worden geopend in een soort quarantaineruimte, waar bestrijdingsmiddelen moeten worden gebruikt om alle muggenlarven en volwassen muggen te doden.

“Uit het gedeeltelijk openbaar gemaakte document (ook wel ‘Document 29’ genoemd) blijkt dat de importeur geen van deze voorschriften heeft nageleefd. De omgeving van het importbedrijf loopt daarmee een gezondheidsrisico,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten.

“Staatssecretaris van Dam heeft bij de openbaarmaking van het document onder meer alle bedrijfs- en fabricagegegevens onleesbaar gemaakt, waaronder de naam en locatie, omdat het bedrijf schade zou ondervinden van de bekendmaking van die gegevens.”

“Volgens het platform is dat onterecht, omdat er sprake is van milieu-informatie zoals bedoeld in het Verdrag van Aarhus. Dat verdrag, dat is omgezet in de Wet openbaarheid van bestuur, bepaalt dat in geval van milieu-informatie de bedrijfs- en fabricagegegevens niet geheim mogen worden gehouden. Milieu-informatie is een heel ruim begrip, daaronder vallen ook ‘biologische diversiteit en haar componenten’. Ons standpunt wordt eveneens ondersteund door een eerdere uitspraak, waarin de rechter heeft bepaald dat de aanwezigheid van tijgermuggen bij een bedrijf  valt onder de zorgplicht die het bedrijf heeft  op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer. We zijn daarom naar de rechter gestapt om te zorgen dat de Staatssecretaris volledige openheid van zaken geeft over deze voor de omgeving risicovolle situatie.”

De zaak dient donderdag 22 juni om 10.20 uur bij de rechtbank in Amsterdam.

By | 2018-01-17T20:46:43+00:00 juni 18th, 2017|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Rechter buigt zich over openbaarheid van informatie over mogelijke invoer tijgermuggen

About the Author: