Watertheater en speurtocht in Zuid-Holland tijdens de Week van de Invasieve Exoten

//Watertheater en speurtocht in Zuid-Holland tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Watertheater en speurtocht in Zuid-Holland tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. U kunt een watertheatervoorstelling meemaken in Leiden en mee op zoek gaan naar een exotisch moerasplantje op het eiland Tiengemeten.

 Leiden
Aaf Verkade van Onder water in Leiden geeft op 21 juni tijdens het Midzomernachtfeest in de Hortus botanicus vanuit de kleine vijver uitleg over de prachtige stadsnatuur die ze de laatste jaren ontdekte in de Leidse grachten. De oprukkende invasieve exoten in de stadswateren worden ook behandeld: de grondels uit het voormalig Oostblok en de Chinese en Amerikaanse krabben en kreeften. Vragen vanuit het publiek worden op prijs gesteld! Toegangsprijs voor de Hortus is €7,50 per volwassene. E-tickets kunt u hier aanschaffen. Op vertoon van een Museumkaart of Hortus vriendenkaart heeft u gratis toegang. Aanmelden tot 20 juni 2017 kan via deze registratielink. Er kunnen maximaal 500 personen naar het watertheater komen. Het Midzomernachtfeest is van 20.00 tot 24.00 uur, het adres is Rapenburg 73 in Leiden.

Tiengemeten
Een aantal jaren geleden is Natuurmonumenten op Tiengemeten begonnen met de verwijdering van de Kleine waterteunisbloem. Dat is een Zuid-Amerikaanse plant die de inheemse planten verdringt. Op maandag 19 juni kunt u meegaan naar het eiland van 7 kilometer bij 2 kilometer om te kijken of het plantje er nog steeds staat. Er gaan drie mensen mee vanuit Natuurmonumenten, en er kunnen drie deelnemers mee.

Vereist zijn in ieder geval laarzen en een lange broek, en afhankelijk van het weer een regenpak of beschermende kleding tegen de zon (pet, bloesje met lange mouwen) en zonnebrand. Kleren kunnen vies worden en eten en drinken gebeurt in het veld (zelf meenemen!). Er wordt de hele dag door gedeeltelijk zware natte klei gelopen, dus een goede basisconditie is wel aan te bevelen. Vooraf aanmelden is verplicht. Stuur daartoe een mail aan Esther Dijkstra (esther@estrelas.nl) en vermeld daarbij of u al dan niet vaker wil komen helpen met de aanpak van de Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten. Bij meer dan drie aanmeldingen gaat de voorkeur uit naar mensen die vaker willen komen. Vertrek om 10.00 uur  met de pont vanaf de aanlegsteiger bij de Hoeksche vaart, Nieuwendijk 1 in Zuid-Beijerland. Eindtijd is 16.10 uur.

De Weekagenda met alle activiteiten is te vinden op www.weekvandeinvasieveexoten.nl en www.wvdie.nl. Aanmelding van nieuwe activiteiten is ook nog mogelijk via de site. Op de website is ook educatief materiaal te vinden, evenals links naar diverse apps en filmpjes over invasieve exoten.

 

By | 2018-01-17T20:50:12+00:00 juni 14th, 2017|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Watertheater en speurtocht in Zuid-Holland tijdens de Week van de Invasieve Exoten

About the Author: