Diverse Noord-Hollandse activiteiten tijdens de Week van de Invasieve Exoten

//Diverse Noord-Hollandse activiteiten tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Diverse Noord-Hollandse activiteiten tijdens de Week van de Invasieve Exoten

Aanstaande vrijdag is het zover, dan begint de Week van de Invasieve Exoten. Tot zondag 25 juni zijn er op verschillende locaties verspreid over Nederland zo’n  25 publieksactiviteiten rond  uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen hier terecht zijn gekomen. Doordat hun natuurlijke vijanden hier ontbreken, kunnen ze gaan woekeren en schade veroorzaken aan natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen. U kunt mee op excursie op Texel, er is een natuurwerkdag en een demonstratie van de innovatieve ‘Berenklauwboor’ in Haarlem, een lezing in Alkmaar, en een informatiekraam en een rechtszitting over de tijgermug in Amsterdam.

 Texel
Op woensdag 21 juni kunt u om 12.15 uur mee op excursie in het Duinpark van Ecomare, met Jan de Leeuw van IVN afdeling Texel. Hij zal daarbij onder meer uitgebreid vertellen over de Amerikaanse vogelkers. De excursie is alleen gratis voor bezoekers van Ecomare, deelnemers moeten dus wel de toegangsprijs van Ecomare betalen. De excursie duurt ruim een uur, het maximaal aantal deelnemers is 15 en de taal is Nederlands. Als er heel veel belangstelling is, kan de excursie om 14.15 uur nog een keer plaatsvinden. Verzamelpunt is de  balie van Ecomare, Ruijslaan 92 in De Koog.

Haarlem
Het Poelbroekpark is één van de rijkste natuurgebieden in de stadsrand van Haarlem, met onder meer Bijenorchis en Waterpunge, Rode ogentroost en Holpijp. Deze bijzondere planten dreigen echter overwoekerd te worden door de Reuzenberenklauw. Op zaterdag 24 juni kunt u daarom van 10.00 uur tot 14.30 uur meehelpen om deze exotische plant te verwijderen. Meld u daarvoor aan bij coördinator Niko Buiten van de Natuurwerkgroep Poelbroekpark via nikobuiten@online.nl. Geef daarbij ook uw schoenmaat door zodat de werkgroep kan zorgen voor passende werklaarzen. Zorg zelf voor kleding die de huid bedekt. De werkgroep zorgt dat er koffie en koek is. Neem ook zelf wat drinken en eten mee, en – indien nodig – regenkleding. Het maximaal aantal deelnemers is 9. Er wordt verzameld voor het hek van het Doe-Tuincomplex Poelbroektuin, aan het fietspad naar Vijfhuizen. Het pad heet ook Vijfhuizen.

Tijdens de werkdag wordt ook de ‘Berenklauwboor’ gedemonstreerd, een innovatief stuk gereedschap om de wortel van de Reuzenberenklauw uit te grond te verwijderen. Meer informatie hierover: http://www.weekvandeinvasieveexoten.nl/berenklauwboor-bestrijdt-woekerende-exoot/

Alkmaar
Eens keer per jaar, op 21 juni, is Hortus Alkmaar ook in de avonduren geopend. Het thema is dan ´Beleef magische momenten op de langste dag´. In de avonduren heerst er een speciale sfeer in de kruidentuin. Het is dan stil op het bedrijventerrein, je hoort alleen de vogels fluiten en de bomen ruisen. De tuin is die avond open van 20.00 tot 23.00 uur voor een wandeling en een aangenaam verblijf op het terras. Om 20.00 uur is er in het bezoekerscentrum een lezing over invasieve exoten verzorgd door Rutger Polder, collectiebeheerder van Hortus Alkmaar. De entreeprijs voor de Hortus bedraagt € 2,50, het adres is  Berenkoog 37 in Alkmaar (eigen gratis parkeerterrein).

Amsterdam
Tijdens het Open Weekend van de Botanische tuin Zuidas op 17 en 18 juni is er een stand van het platform Stop invasieve exoten,  met veel informatie over het onderwerp. Ook is de Veldgids Exoten van de KNNV Uitgeverij er met een korting van 75% te koop voor slechts 5 euro. De stand wordt bemand door Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform. De openingstijden zijn beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur, het adres is Van der Boechorststraat 8  in Amsterdam.

Op donderdag 22 juni is er om 10.20 uur een zitting de Rechtbank Amsterdam. Deze rechtszaak gaat over iemand die spontaan een container met Lucky bambooplantjes uit China geïmporteerd had en in een loods had uitgeladen en opgeslagen. Voor deze import gelden strenge eisen omdat er tijgermuggen in de plantjes kunnen meeliften. Uit een rapport blijkt dat de importeur niet aan deze voorschriften heeft voldaan. Daarmee is er een kans dat de eventueel ingevoerde tijgermuggen uit de loods zijn gevlogen en in de omgeving zijn terechtgekomen. De Staatssecretaris van Economische zaken wil essentiële informatie rond deze illegale import (waaronder de locatie van de loods) niet openbaar maken, Het platform Stop invasieve exoten eist op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om openheid van zaken rond deze kwestie en heeft daarom beroep aangetekend tegen het besluit van de Staatssecretaris. De rechtszitting is openbaar en kan door iedereen worden bijgewoond. Het adres van de rechtbank is Parnassusweg 220, Toren G, aan de Fred. Roeskestraat.

De Weekagenda met alle activiteiten is te vinden op www.weekvandeinvasieveexoten.nl en www.wvdie.nl. Aanmelding van nieuwe activiteiten is ook nog mogelijk via de site. Op de website is ook educatief materiaal te vinden, evenals links naar diverse apps en filmpjes over invasieve exoten.

By | 2018-01-17T20:51:23+00:00 juni 14th, 2017|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Diverse Noord-Hollandse activiteiten tijdens de Week van de Invasieve Exoten

About the Author: