“Minister Schippers moet burgers alert maken op tijgermug”

//“Minister Schippers moet burgers alert maken op tijgermug”

“Minister Schippers moet burgers alert maken op tijgermug”

In Veenendaal was het een alerte burger die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op het spoor zette om onderzoek te gaan doen naar de tijgermug. Maar over het algemeen is de waakzaamheid voor deze gevaarlijke exotische mug nog steeds gering. Omdat het volgens het platform Stop invasieve exoten goed mogelijk is dat ook op andere plekken populaties tijgermuggen aanwezig zijn, zou minister Schippers van Volksgezondheid snel een publiekscampagne moeten starten. Ook zou ze openheid van zaken moeten geven over de exacte vindplaatsen, aldus het platform.

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virussen overdragen die ziekten voorzaken zoals zika, knokkelkoorts, chikungunya en encefalitis (hersenontsteking). Ze worden in Nederland ingevoerd via de import van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Deze zomer zijn de muggen al aangetroffen bij vier bandenbedrijven (in Lelystad, Emmeloord, Assen en Etten-Leur) en bij een vrachtwagenhandelaar in Weert. In augustus werd de tijgermug gevonden op verschillende plekken in een woonwijk van Veenendaal, na een melding door een alerte inwoner. Er werd door de NVWA een bestrijdingsactie gestart, maar recent werd bekendgemaakt dat de mug nog niet uitgeroeid is en dat het zoekgebied wordt uitgebreid.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “De situatie in Veenendaal maakt een paar dingen duidelijk. Ten eerste dat burgers een cruciale rol kunnen spelen bij de aanpak van de tijgermug. Zonder die alerte burger was die populatie tijgermuggen in Veenendaal waarschijnlijk nog steeds onopgemerkt gebleven, en was de voorplanting en verspreiding gewoon doorgegaan. Ten tweede blijkt dat ook bij een beperkte verspreiding het nog niet zo makkelijk om de tijgermug uit te roeien, laat staan bij een grootschaliger verspreiding.”

“Het is heel goed mogelijk dat ook op andere plekken in Nederland tijgermuggen aanwezig zijn, maar we dat domweg niet weten omdat het nog niemand is opgevallen en er dus ook geen melding van is gedaan. Om vestiging en verspreiding te voorkomen zou minister Edith Schippers zo snel mogelijk een voorlichtingscampagne moeten starten waarin de bevolking wordt opgeroepen om alert te zijn op tijgermuggen en meldingen te doen. Rond de importbedrijven waar tijgermuggen gevonden zijn, is de kans op verspreiding uiteraard extra groot. Het zou dan ook niet meer dan logisch zijn dat de minister het publiek informeert over de exacte locaties van die bedrijven, in plaats van daar geheimzinnig over te doen,” aldus Reinhold.

By | 2018-01-05T16:45:18+00:00 september 19th, 2016|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor “Minister Schippers moet burgers alert maken op tijgermug”

About the Author: