Minister hoeft van rechter niet op te treden tegen import tijgermug

//Minister hoeft van rechter niet op te treden tegen import tijgermug

Minister hoeft van rechter niet op te treden tegen import tijgermug

“Tweede Kamer moet minister Schippers aanspreken op motie nultolerantie”

Minister Schippers van Volksgezondheid hoeft niet handhavend op te treden tegen bedrijven die banden en plantjes importeren die met tijgermuggen besmet zijn. Dit heeft de rechtbank Rotterdam bepaald in een zaak die was aangespannen door het platform Stop invasieve exoten. Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten verspreiden, waaronder zika en dengue. Ze zijn deze zomer al aangetroffen bij bandenbedrijven in Lelystad, Emmeloord, Assen en Etten-Leur en een vrachtwagenhandelaar in Weert, en zeer recent op meerdere plekken in een woonwijk in Veenendaal.

De stichting platform Stop invasieve exoten had minister Edith Schippers gevraagd om op handhavend op te treden tegen een aantal importeurs van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Uit de muggenvangsten op de terreinen en in de kassen van deze bedrijven was gebleken dat zij met deze goederen gezondheidsbedreigende tijgermuggen importeerden.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “De aanwezigheid van tijgermuggen wijst op overtreding van de Warenwet. Gebruikte banden moeten als ‘waar’ worden aangemerkt, zeker als ze als zodanig worden verkocht aan bijvoorbeeld boeren (die er hun kuilgras mee afdekken) of exploitanten van bijvoorbeeld speeltuinen (waar ze als speelobject worden gebruikt). Volgens de algemene voorschriften van de Warenwet moet een waar gezond en veilig zijn. Voor Lucky bamboo geldt op grond van de Warenwet specifieke regelgeving. De containers met de plantjes moeten in een afgesloten ruimte worden uitgeladen en moeten daar ‘afdoende behandeld’ worden met een bestrijdingsmiddel voordat ze de kas in worden gebracht. En de tijgermuggen werden in de kas gevangen.”

Reinhold: “Hoewel de rechter zich tijdens de zitting zeer kritisch toonde over de standpunten van de minister, blijkt daar uit de uitspraak niets van. De rechter is het met het platform eens dat de verhandelde banden onder de Warenwet vallen, maar hij vindt niet dat bij de verhandeling ervan redelijkerwijs vermoed kan worden dat die banden bijzondere gevaren opleveren voor de veiligheid of gezondheid. Wat betreft Lucky bamboo is de rechter met de minister van oordeel dat de plicht om de plantjes met een bestrijdingsmiddel afdoende te behandelen een inspanningsverplichting is. De importeur moet een behandeling toepassen, maar het resultaat hoeft volgens de rechter niet te zijn dat alle muggen gedood worden.  De minister hoeft dus niet handhavend op te treden als er in de kas tijgermuggen rondvliegen.”

“Al met al zeer een teleurstellende uitspraak. De rechter sanctioneert de halfzachte aanpak van de minister en lijkt niet doordrongen van het feit dat elke ingevoerde tijgermug er één teveel is: één vrouwtjesmug kan bijna 100 eitjes leggen en zo een populatie starten. Het platform overweegt hoger beroep in te stellen, maar de behandeling daarvan kan nog lang duren. De situatie in Veenendaal, waar vorige week bleek dat op meerdere plekken in een woonwijk diverse tijgermuggen rondvlogen, maakt eens temeer duidelijk hoe snel de situatie kan kantelen. Het is daarom de hoogste tijd dat Kamerleden minister Schippers ter verantwoording roepen om de motie over nultolerantie van tijgermuggen uit te voeren,” aldus Reinhold.

By | 2018-01-05T16:46:21+00:00 augustus 21st, 2016|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Minister hoeft van rechter niet op te treden tegen import tijgermug

About the Author: