Tijgermug voor het eerst gevonden bij vrachtwagenhandelaar

//Tijgermug voor het eerst gevonden bij vrachtwagenhandelaar

Tijgermug voor het eerst gevonden bij vrachtwagenhandelaar

In Nederland wordt de tijgermug regelmatig gesignaleerd bij bedrijven die handelen in gebruikte banden en bij importeurs van het sierplantje Lucky bamboo. Nu blijkt dat er een nieuwe categorie aan de lijst risicovolle bedrijven moet worden toegevoegd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  heeft onlangs op haar site vermeld dat de gezondheidsbedreigende mug gevonden is bij een bedrijf dat handelt in vrachtwagens, in Weert.

De tijgermug is een exotische mug die meer dan 20 virussen en parasieten kan overdragen, zoals zika, knokkelkoorts en verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking). Het RIVM heeft onderzocht dat de mug in Nederland kan overleven, zelfs in het koudste klimaatscenario.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: ”Aanvankelijk stond op de site van de NVWA dat de Weerter tijgermug – alweer voor het zesde jaar – was aangetroffen bij een handelaar in gebruikte banden. Toen daarover publicaties verschenen heeft de NVWA de tekst aangepast. De NVWA wil ter bescherming van het belang van het betreffende bedrijf geen nadere informatie verstrekken, maar we nemen aan dat het gaat om een bedrijf handelt in gebruikte vrachtwagens, en onderdelen daarvan zoals gebruikte banden. De tijgermuggen zijn dan in de banden meegekomen, wat een zeer bekende invoerroute is. Dit betekent dat niet alleen de grootschalige import van gebruikte banden een risico oplevert, maar ook de meer kleinschalige.”

“De vrachtwagenhandelaar is geen ondertekenaar van het convenant dat jaarlijks met de Minister van Volksgezondheid wordt afgesloten, en is daar dus niet aan gebonden. Zo’n zogeheten ‘free-rider’ maakt het voor de ondertekenaars vervolgens niet bepaald motiverend om wél aan het convenant te blijven voldoen. Dit toont opnieuw de zwakte van dit instrument. De minister moet gewoon handhaven op basis van de Warenwet, die geldt voor iedereen. Het platform heeft daarover een rechtszaak aangespannen, waarover de rechtbank in Rotterdam eind augustus uitspraak zal doen,” aldus Reinhold.

Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft het platform aan de NVWA gevraagd om de gegevens over de vrachtwagenhandelaar in Weert openbaar te maken. Reinhold: “De NVWA gaf aan deze gegevens geheim te willen houden, ter bescherming van het bedrijf. Maar informatie over tijgermuggen valt onder het begrip milieu-informatie zoals omschreven in het Verdrag van Aarhus en dan doet het bedrijfsbelang er niet toe. Het is in het algemeen belang dat deze informatie openbaar wordt.”

By | 2018-01-05T16:47:41+00:00 juli 30th, 2016|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Tijgermug voor het eerst gevonden bij vrachtwagenhandelaar

About the Author: