‘Roei Aziatische bosmug in Lelystad uit vanwege aanwezigheid zika’

//‘Roei Aziatische bosmug in Lelystad uit vanwege aanwezigheid zika’

‘Roei Aziatische bosmug in Lelystad uit vanwege aanwezigheid zika’

Voorlichtingscampagne blijft uit; wijkraad organiseert 21 juli informatieavond

 

Onlangs werd bekend dat dit jaar al bij 60 mensen in Nederland het zikavirus is vastgesteld, dat geboortedefecten en spierziekten kan veroorzaken. Dit gegeven zou volgens het platform Stop invasieve exoten voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid reden moeten zijn om onmiddellijk te starten met een grootschalige uitroeiingscampagne van de Aziatische bosmug in Lelystad.

Zika is een virusziekte die wereldwijd enorm in opkomst is. Het virus kan bij zwangere vrouwen leiden tot baby’s met veel te kleine schedels en kan ook het Guillain- Barré syndroom tot gevolg hebben, een zeer ernstige spierziekte. Bekend is dat het virus met name door bepaalde muggen wordt verspreid en soms ook seksueel wordt overgedragen.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: “Het aantal daadwerkelijke zika-besmettingen in Nederland ligt waarschijnlijk nu al rond de 300, omdat slechts 20% van de geïnfecteerden klachten krijgt en zich laat onderzoeken. En dan moet je beseffen dat heel veel mensen nu nog op vakantie zullen gaan naar gebieden waar zika heerst, met een behoorlijke kans dat ze de ziekte daar oplopen en met het virus onder de leden terugkomen in Nederland. En daarbij komen nog al die mensen die deze zomer voor de Olympische Spelen naar Brazilië gaan, wat een van de grootste besmettingshaarden is.”

Reinhold: “In 2013 bleek dat de Aziatische bosmug op verschillende plekken in Lelystad gevestigd is, waarschijnlijk ingevoerd door de plaatselijke importeur van gebruikte banden. In 2015 heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit in opdracht van de minister Schippers een Plan van Aanpak opgesteld. Hierin wordt erkend dat het belangrijk is om de bewoners van Lelystad voor te lichten, onder meer om het aantal potentiële broedplaatsen te verminderen. Daartoe zou in het voorjaar van 2016 een voorlichtingscampagne plaatsvinden, maar daar is niets van terechtgekomen. Verder blijkt uit het plan dat het niet de bedoeling is om de Aziatische bosmug in Lelystad geheel uit te roeien; het doel is uitsluitend het remmen van de groei van de populatie en het tegengaan van de verspreiding.

Voor zover bekend is er nog geen onderzoek uitgevoerd naar de overdracht van het zikavirus door de Aziatische bosmug. Deze mug is wel nauw verwant met de tijgermug en de gelekoortsmug (ofwel denguemug) waarvan vaststaat dat die het virus kunnen verspreiden. Niemand kan dus op dit moment uitsluiten dat de Aziatische bosmuggen in Lelystad de ziekte gaan verspreiden zodra mensen met het zikavirus onder de leden van hun buitenlandse reis terugkeren. Naar het oordeel van het platform zou minister Schippers daarom onmiddellijk moeten starten met het uitroeien van de mug, en de lokale bevolking daar intensief bij moeten betrekken.”

Vanwege bezorgdheid onder de  bewoners heeft de wijkraad van Kustdreef nu zelf op 21 juli een informatieavond georganiseerd. Reinhold zal daar vertellen over de Aziatische bosmug, maar ook over de tijgermug die al jaren bij het plaatselijke bandenbedrijf wordt gesignaleerd, en de rechtszitting over de tijgermug die diezelfde middag in Rotterdam plaatsvond. De wijkraad had ook de gemeente uitgenodigd, maar die vond dat zij in deze kwestie geen rol hadden.

De door wijkraad Kustwijk georganiseerde informatieavond is op donderdag 21 juli in buurthuis De Dukdalf, Punter 3527 in Lelystad. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur.

By | 2018-01-05T16:48:30+00:00 juli 16th, 2016|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor ‘Roei Aziatische bosmug in Lelystad uit vanwege aanwezigheid zika’

About the Author: